Lamsoor

We kunnen weer lamsoor eten!

Lamsoren
Lamsoren worden ook wel zeeasters genoemd, de Latijnse naam is Aster tripolium. De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig (‘oortjes’) zijn en ‘schorre’ schapen ze graag eten. Lamsoren groeien op de hoger gelegen delen van de schorre. Een schorre is een buitendijks gebied aan een zee of rivier die alleen bij springtij onder water komt. Lamsoren komen vooral in de provincie Zeeland voor. Aan de Oosterschelde wordt de lamsoor gesneden, echter dien je hier wel een vergunning voor te hebben.

Zilte groente

Seizoen
Het seizoen is pas deze week begonnen. De kou speelde een te grote rol, bij het uitblijven van deze lekkernij.

Zilte smaak
De lamsoor is een biologisch product met een zilte smaak. De zilte smaak komt door het zeewater wat zij opnemen. In het seizoen worden lamsoren dagelijks vers gesneden.  Aan het eind van het seizoen gaan de planten in bloei: ze krijgen dan mooie witte, lila of gele bloemetjes.

Zeekraal

Zeekraal
Zeekraal is een plant zonder bladeren, met dikke en gelede stengeltjes, de kraaltjes. Het seizoen loopt van half mei/eind mei tot begin september, afhankelijk van de temperatuur en hoeveelheid zon. Daarna komen de eerste witte bloemetjes en door de zaadvorming wordt de zeekraal geel/oranje tot bruin.

In de keuken
Zeekraal kan op verschillende manieren worden gebruikt: gekookt, gestoofd en als garnering. De harde en houterige stukjes aan de onderkant kunnen niet gegeten worden. 

Combinaties

Zeelkraal en lamsoor is het lekkerste bij vis. Ik geef de voorkeur aan een witvis, te denken valt aan de Yellowtale. https://www.kingfish-zeeland.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *