Musea in Zeeland, die leuk zijn om te bezoeken tijdens de vakantie

 Zeeland is rijk aan musea, elk eiland heeft wel een museum voor jong en oud. Wij hebben diverse musea op een rijtje gezet, zodat de gasten een keuze kunnen maken. De combinatie van zee, stad en museum kan ideaal zijn voor een vakantie in het mooie Zeeland.

 

Het Zeeuws Museum in Middelburg

 Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse Abdij van Middelburg. Een imposant gebouw met een rijke historie.

Het museum heeft een zeer rijke collectie, die veel verteld over de geschiedenis van Zeeland. De geschiedenis wordt verteld door middel van 6 Wandtapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw en de klederdracht.

6 wandtapijten met zeeslag uit de 16e eeuw

De strijd van de Nederlanders tegen de Spaanse koning Filips II, de tachtigjarige oorlog, wordt in diverse wandtapijten uitgebeeld. De tapijten zijn gemaakt tussen 1593-1604.

De slag bij Bergen op Zoom

De slag bij Rammekens

De slag bij Lillo

Beleg van Veere (2 stuks)

Slag bij Zierikzee

1 wandtapijt met in de golven de worstelende Zeeuwse Leeuw. Dit tapijt is kleiner, aangezien het een “schoorsteen” stuk is.

Het leuke en mooie aan deze tapijten is, dat het een uniek beeld geeft van de geschiedenis van strijd van de bewoners van belangrijke steden in Zeeland. Een uitleg van de tapijten door een medewerker van het museum is erg leuk.

 

Klederdracht

Bijna alle eilanden in Zeeland hebben een verschillende klederdracht/streekdracht. De dracht geeft informatie, zonder te hoeven communiceren. (door middel van de dracht/versierselen is te zien of iemand katholiek, getrouwd, rijk etc is).

 

Waar komt de rijkdom van de klederdracht vandaan?

De keuze van de stoffen, de kleuren laten zien hoe rijk iemand was. De versiering, zoals sieraden (koraal en gritten), hoofdkrullen, kante mutsen laten zien hoeveel handel (lees buitenlandse handel) er werd gedreven. De handel stelde de klederdracht dragers in staat mooiere stoffen te kopen. De rijkdom en uitbundigheid van leven van de “elite”, lees rijke burgers bepaalde het straatbeeld. Zeer gelovige eilanden zijn veel behoudener in hun dracht dan eilanden, die handel dreven met overzeese landen. De sociale controle bepaalde een belangrijk straatbeeld. Wat “heurt” en wat mag niet, wat is not done.

Geloof en dracht

De rijke stoffen en sieraden maken ook een verschil in dracht van de protestantse of katholieke vrouwen. Op afstand was te zien, wat voor een geloof de vrouw had.

 

Mannen en dracht

De mannen zijn naast hun dracht ook rijkelijk versierd. De knopen (zelfs van zilver), de gespen op de schoenen, het boerenzakmes (het heft is gemaakt van hout), de broekknopen en broekstukken.

Informatiebron: www.zeeuwseankers.nl en www.zeeuwsmuseum.nl

 

 

 

 

 

 

Stoomtrein Goes Borsele

Rijden er nog stoomtreinen?

Op het terrein in Goes zijn nog stoomtreinen te zien en er kan ook een rit mee gemaakt worden op de spoorlijn van Goes-Kwadendamme-Hoedekenskerke, of met de motorwagen, deze gaat verder. De motorwagen stopt ook in Baarland. In Baarland kunt u het 14e-eeuwse slot Baarland bezoeken (open 2e Pinksterdag).  Het gebeurt nog allemaal op de traditionele manier. Kinderen genieten hier optimaal van.

Informatiebron: http://www.destoomtrein.nl  http://www.slotbaarland.nl

Stadhuismuseum Zierikzee

Rijke historie in een prachtig gebouw

Het Stadhuismuseum is gevestigd in het oude stadhuis van Zierikzee. Het Middeleeuwse stadhuis heeft een prachtig houten zolderplafond, welke in bogen is opgebouwd. De mooie collectie schilderijen van Ryckhals (boerenleven, maar ook veel dieren op de schilderijen) is duidelijk aanwezig. De kamers zijn mooi ingericht met zachte kleuren.

Informatiebron: www.stadhuismuseum.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het watersnoodmuseum in Ouwerkerk

 Een museum verwerkt in de grond

Het watersnoodmuseum in Ouwerkerk (Schouwen Duiveland) laat heel goed zien, aan jong en oud, welke ramp zich voltrok in januari 1953. Wat de schrik is voor de meeste Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog is de schrik van de watersnoodramp in 1953 voor de Zeeuwse bevolking. De heftige windkracht 11-12 zorgde voor zoveel hoog water, dat de dijken het niet meer hielden. Elke eiland heeft te kampen gehad met het verlies van de bevolking, het vee, de huizen; eigenlijk al hun zekerheden.

De exposities zijn zeer indrukwekkend, zorgzaam en mooi ingericht in de 4 caissons van Ouwerkerk. De uitleg wat watersnoodrampen worden goed verwoord en uitgebeeld, ook zeer meelevend voor kinderen.

Informatiebron: www.watersnoodmuseum.nl

wikipedia watersnoodmuseum

 

 

 

 

 

 

 

 

Watersnoodhuis in Stavenisse

 Het mooiste huis van Stavenisse

Naast het watersnoodmuseum in Ouwerkerk is er in Stavenisse, eiland Tholen het watersnoodhuis.

Het huis, wat een prachtig historisch huis is, op de dijk bij de haven, laat een mooie expositie zien van het toen (1953) en nu. Bij de expositie kan de bezoeker de gevolgen van de ramp goed aanschouwen.

Informatiebron: www.watersnoodhuisstavenisse.nl

 

 

 

 

 

Fruitteeltmuseum Kapelle

Het Fruitteeltmuseum in Kapelle, vlak bij Goes is het museum waarin de fruitteelt centraal staat. In het museum worden technieken uit de fruitteelt en de gewasbescherming uitgelegd. Erg leuk aangezien Zeeland zeer rijk is aan fruit; in het verleden zag men veel appel- en perenbomen, nu zijn kersen, aardbeien en pruimen zeer populair.

Informatiebron: www.fruitteeltmuseum.nl

 

Roosevelt Informatiecentrum/Ambachtsherenhuis

Het Informatiecentrum

In het informatiecentrum in Oud-Vossemeer wordt er geprobeerd de band met de familie Roosevelt door middel van een kleine expositie te verwoorden. Het informatiecentrum, gevestigd in het ambachtsherenhuis (voorheen het recht- en gemeentehuis van Oud-Vossemeer) is klein, maar zeer smaakvol. Het ambachtsherenhuis is gebouwd in 1767-1768.

De kleuren van de wanden, de prachtige houten schilden, met een mooie schouw spreken tot de verbeelding. De familie Roosevelt heeft in het verleden het informatiecentrum bezocht.

Informatiebron: www.rooseveltoudvossemeer.nl

 

Oranjekamer Sint Maartensdijk

 Op de bovenkamer in het oude gemeentehuis van Sint Maartendijk tref je een hoeveelheid keramiek, oude kogels en archeologische vondsten. In Sint Maartensdijk, ook wel Smalstad of Smerdiek genoemd ligt een stuk geschiedenis van Jacoba van Beieren en Frank van Borssele. De rijke geschiedenis met de Oranje familie is hier goed zichtbaar. Anno 2020 zijn er plannen om aan de rand van Sint Maartensdijk, waar het kasteel heeft gelegen, weer nieuw leven in te blazen.

Informatiebron: https://www.vvvzeeland.nl/nl/oranjekamer-oid177881

 

 

 

 

 

De Meestoof Sint Annaland

 In Sint Annaland is de Meestoof gevestigd. Samen met de streekkprodukten-veiling in Sint Annaland is dit museum, gevestigd in het oude gemeentehuis van Sint Annaland, een “terug in de tijd” museum. Alle eilanden, sterker alle steden in Zeeland hebben hun eigen dracht, zo ook eiland Tholen. Thoolse sieraden en klederdracht zijn hier prachtig te zien. Op het terrein van de Meesstoof staat ook een Noorse woning, geschonken door de Noorse bevolking na de watersnoodramp in 1953.

Informatiebron:  www.demeestoof.nl

https://youtu.be/kMqEyMKxG5k

 

Zeeuws maritiem muZEEum Vlissingen

Het muZEEum vernieuwt, is de huidige titel!

Het Zeeuws maritiem museum is een van de grootste maritieme musea van Nederland. In 2020 start de bouw van een vernieuwd museum, om zodoende de bezoekers een nog mooier thema-georienteerd museum te laten zien. De ‘eigen’Zeeuwse maritieme verhalen worden hier verbeeld.

Michiel de Ruyter, geboren en getogen in Vlissingen heeft in het museum een centrale rol, als belangrijkste zeevaarder. De heer Lampsins, de koopman, scheepsbouwer, slavenhandelaar én werkgever van De Ruyter, in wiens woonhuis het muZEEum is gevestigd, heeft ook een belangrijke rol in het verhaal. Aan de hand van de levensloop van Michiel de Ruyter en Cornelis Lampsins krijgen nationale thema’s als de Gouden Eeuw, het kolonialisme en slavernij een plek. Centraal staat de impact van de geschiedenis op ons huidige leven. De nieuwe presentatie is relevant en actueel. Het stimuleert de dialoog tussen generaties en mensen met verschillende achtergronden en herkomst.

Informatiebron: https://www.muzeeum.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

Historisch Museum De Bevelanden Goes

In het museum De Bevelanden, gevestigd in een oud weeshuis in Goes, zijn vaste exposities en wisselende exposities. De vaste exposities zijn allemaal gebaseerd op:

Schutterij, klederdracht, merklappen en watersnoden.

Speciaal voor de kinderen zijn er veel leermomenten.

Informatiebron: https://hmdb.nl/

 

Bizarium Sluis

Het museum met rijke uitvindingen

Bizarium is een museum met rijk uitvindingen. Een museum over fantastische uitvinders en hun grenzeloze verbeeldingskracht, hun technische vindingrijkheid en vooral onmetelijke passie. Hier zou Einstein zich thuis voelen!

Het Bizarium is geinspireerd en verrast met geniale, wetenschappelijke en knotsgekke uitvindingen. Denk maar aan een vliegfiets, een wandelende duikboot, een haargroeihelm, een zwemparaplu, alsook ontwerpen van genieën zoals Leonardo da Vinci, Athanasius Kircher en Nikola Tesla.

Je vindt Bizarium in het pittoreske Sluis, hier lijkt het net klein Belgie. Je kunt er lekker eten en winkelen, een combinatie – uitje met kinderen.

In het Bizarium treft u uitvindingen die geen kans hebben gehad om uitgevoerd te worden, zeer vindingrijk en mooi. Veel documentatie op papier en het aanzetten van bedenken voor onze nieuwe generaties bedenkers/uitvinders en de creativelingen onder ons.

Informatiebron:  https://bizarium.com/

 

Oosterschelde museum Yerseke

In één van de mooiste monumentale panden van Yerseke, het voormalige gemeentehuis, is sinds 1995 het Oosterschelde museum gevestigd.
In twee zalen worden bezoekers meegenomen op een reis door de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur.
Aan de hand van meer dan 1600 objecten wordt het verhaal verteld van het verdronken land van Zuid-Beveland en de rol die de Oosterschelde heeft gespeeld bij het ontstaan van Yerseke.

Naast dit mooie en leerzame museum, kun je in Yerseke heerlijk mosselen, oesters en als de tijd er is: Kreeft eten.

 

Informatiebron: www.oosterscheldemuseum.nl

Categorieën: activiteit Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *