Moestuin in de polder of in de stad?

Wie heeft er nou een moestuin in de polder, terwijl er zoveel grond rondom je huis kan liggen? Met moestuinen is het heel simpel; alles hangt af van de grond! Als je dichter bij de zee zit, heb je het probleem dat je grond te zwaar is; maar wel vruchtbaar. Je kunt blijven spitten en frezen, maar je zult merken dat het meer frustratie geeft dan lol.

Moestuin in de stad

Een moestuin in de stad is soms makkelijker; het oppervlakte is veel kleiner en je kan mogelijkerwijs een kas in de tuin zetten. Je kunt continu blijven stapelen in de kas, met handige rekken en bakjes. Madelon Oostwoud heeft een superleuk boek hierover geschreven: een kleine eetbare tuin met vaste planten. Madelon is een superleuk mens, met veel inspirerende ideeën in haar boek; ze heeft ook een youtube filmpje gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=Az0RC8FNtFE
Madelon geeft hele handige tips voor in de tuin; ook voor in de moestuin, die wij ook gaan toepassen.
https://www.visdief.nl/recensie-kleine-eetbare-tuin-vaste-planten-madelon-oostwoud. Een inspirerend artikel over haar. Ik vind het leuk om er in te lezen; waarom? Omdat er weinig grond is in Amsterdam en ze duidelijk en simpel uitlegt hoe je alles makkelijk kan inrichten; heerlijk zo een voortvarende tante; I love it!
Onze moestuin Hof van Hulde

Martin heeft een prachtige moestuin in ons dorp: Sint Maartensdijk. 2 maanden geleden belde ik hem en vroeg: Martin, ik weet dat je een mooie moestuin hebt, maar ik weet ook dat deze behoorlijk groot is, om alleen te bestieren, ik wil je graag helpen! En zo geschiedde; ik ben van de structuur en hoe kunnen we dit fixen! Ik kan vertellen, dat we al zeker een maand wachten, tot de grond goed droog is om te frezen, en dat is het nog steeds niet. Wat ga je dan doen? Juist….de schuur opruimen.

Opgeruimde schuur

Niets is zo handig als een opgeruimde schuur, waar alles geordend ligt. Als het drukker wordt, vanaf mei, dan ga je niets meer in de schuur doen, dan ga je zaaien. Daarvoor moet wel het net goed hangen; tegen de vogels; die zijn gek op de aardbeien, de bessen, de druiven en de frambozen. We zijn weer twee weken verder en alles valt op zijn plek; de netten hangen mooi, er zijn nieuwe palen de grond in geslagen.

In de komende maanden, ga ik jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de moestuin. Het wordt een uitdaging, want er is zoveel moois te planten…..er zullen groentes/fruit goed lukken, maar er zullen ook lastige momenten zijn, dat we even niet meer weten hoe we het moeten doen. We gaan veel groentes inmaken. We zullen jullie sowieso elke keer op de hoogte houden, wat er ingemaakt gaat worden.

Categorieën: foto's vakantiehuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *