Kiezen voor levende of betonnen vogels in de tuin

In maart horen we de merel als eerste vogel vrolijk zingen in de tuin en zijn we weer blij als de winterafsluiting bijna in zicht is. Ik deel dit gevoel met u en geniet volop van die ontwapende vogels, die er in het buitengebied, waar ik woon, in grote getale aanwezig zijn. Niet alleen de merel, ook de wilde duiven, de kleine koolmeesjes en de huismussen doen vrolijk mee. Als je geen groen hebt in je tuin, ben je verzekerd van weinig vogels en word je haast gedwongen betonnen vogels aan te schaffen.

Takjes en onkruid

Het liefste zou ik de takjes en al het mogelijke onkruid snel uit mijn tuin zien verdwijnen, zonder dat ik er te veel werk aan heb, wie niet? De takjes en het onkruid hebben diverse functies. Het beschermt de kwetsbare planten tegen de vorst, het geeft insecten de mogelijkheid om zich te nestelen en hun werk te doen. De vogels gebruiken de takjes voor het bouwen van hun nest. Hoe nuttig kan het groenafval allemaal zijn? Terwijl ik in de tuin aan het rommelen ben, denk ik terug aan mijn moeder. Zij had een prachtige tuin, met zeer veel originele planten erin.

Schoonheidscommissie tuinen

In mijn geboorte stad, Stad Delden, hadden we een schoonheidscommissie tuinen. Deze commissie bestond vooral uit de lokale bevolking. Geografisch gezien ligt Stad Delden in een prachtig Twents coulisselandschap, waar de boeren een grote invloed hebben gehad op de omliggende dorpen,  De commissie liet via de krant weten wat de mooiste tuin was: vooral netjes aangeharkt, voorzien van Afrikaantjes, viooltjes en hortensia’s, in rij. Mijn moeder werd vooral in de krant geroemd om haar slordigste tuin. Zij moest hier altijd heel hard om lachen en hoofdschuddend legde zij ons uit dat de commissie niets begreep van de natuur en dat een rommelige tuin een reden heeft.

Tuinvirus

Mijn moeder was liever in haar tuin bezig dan in haar huis. Deze appel valt niet ver van mijn boom. Ik deel haar gevoel voor tuinen. Ik ben graag met mijn handen bezig in die vette klei, waar de rozen, de vrouwenmantel en de ooievaarsbek het fantastisch doen. De vogels zijn mij zeer dankbaar, dat ik niet alleen aan mezelf denk, maar ook met hun bezig ben. Tuinen zonder planten, zijn als vogels zonder veren.

Ontstressen met aarden

Het tuinieren heeft iets helends, daar kan geen medicijn tegen op. Als je namelijk aan het tuinieren bent en je ziet de kippen om je heen scharrelen naar verse wormen, dan heb je minder stress dan dat je de hele tijd op je telefoon zit te kijken, wachtend op een binnenkomend appje. Je kan geen eens je telefoon vasthouden, terwijl je in je tuin werkt, deze zul je even een uurtje moeten missen……Als je na een uurtje met je handen in de aarde heb gezeten en je kijkt naar het resultaat, dan kan ik een ieder verzekeren dat daar ging app berichtje tegenop kan.

Groenopvoeding

Het bewust bezig zijn met je tuin, begint al gedurende je eigen opvoeding. Als je je kinderen wilt leren dat vogels alleen maar kunnen bestaan, als er genoeg groen is, dan zul je daar zelf een belangrijke rol in moeten spelen. Samen met je kinderen plantjes kopen en in de grond zetten en verzorgen kan een dagelijks ritueel worden. Albert Heijn heeft daar prima op ingespeeld; zij promoten de groenopvoeding.

Categorieën: foto's vakantiehuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *